långsam version (lätt):

G - A - B - C - D - E - F - F# - G - A

Snabb version (svår):

G - A - B - C - D - E - F - F# - G - A

Facts

Navn:   Gioacchino Rossini

Nationalitet: Italiensk

Født: 1792

Død:1868

 

Gioachino Antonio Rossini föddes i en familj av musiker i Pesaro vid Adriatiska kusten i Italien. 

Hans far var hornist och slakteri-inspektör. Hans mor var sångare och bagardotter. 

 

Han lärde sig läsa från tidningen, spela ackompanjemang på piano och sjunga tillräckligt bra för att vara solist i kyrkan när han var tio år gammal. 

 

Från denna period härstammar så många som 6 sonater, som Rossini komponerade på tre dagar. 

Och 1805 spelade han på kommunal-teatern i Ferdinando Paers Camilla, hans enda offentliga framträdande som sångare. 

Han var också en skicklig hornspelare som sin far. Han lärde sig också spela cello med lätthet. 

 

Hans inblick i orkesterinstrument tillskrivs i allmänhet den kunskap han själv förvärvade när han arbetade med kvartetter och symfonier av Haydn och Mozart. I Bologna var han känd som "il tedeschino" ("den lilla tyska") på grund av sin hängivenhet mot Mozart.

Musik

"William Tell Overture" är nästan 12 minuter lång. Inom dessa 12 minuter presenterar Rossini det som många beskriver som "en fyrdelad symfoni."

 

Två av dessa delar kan kännas igen omedelbart, även om endast en populärt identifieras som en del av "William Tell Overture." 

 

Enligt legenden var Wilhelm Tell en bonde och en välkänd jägare och med sin son på väg över torget i Altdorf i kantonen Uri. Här hade den habsburgska kungens fogde Albrecht Gessler lagt sin hatt på en stolpe och alla förbipasserande var tvungna att ta av sig hattarna för den.

 

Tell gjorde det inte och drogs omedelbart före Gessler, som beställde ett äpple på huvudet av Tells son. Tell fick veta att om han inte skjuter äpplet med en pil från 120 steg bort, skulle både han och hans son avrättas. Tell spände armbågen och sköt äpplet i två. Gessler ville släppa honom, men frågade först varför Tell hade stack en pil i jackan innan han sköt. "Om min första pil hade dödat min son," svarade Tell, "min andra pil var avsedd för dig, och då skulle jag ha träffat platsen."

OM BEATALONG >

Användarvänlig, online-portal för användning i musikundervisning i grundskolan.

  • Facebook

KONTAKT >

BEATALONG

DK - 8370 Hadsten

T: +45 26 399 399​

E: info@beatalong.dk

© 2019 by BEATALONG